BlauweParapluJessicaDeRujterMijn naam is Jessica de Ruijter en mijn bedrijf heet ToGeThere (Together to Get There.) Ik sta aan de wieg van de Blauwe Paraplu.

Er was al een oriëntatie-programma van Stadslab033 waaraan ik verbonden ben, een ontmoetingsplek waar diverse partijen ontdekken en ervaren hoe zaken zoals werk en inkomen anders kan worden aangepakt en waar innovatieve projecten worden opgezet. Vanuit deze plek wilden deelnemers met een uitkering gaan ondernemen. Zo werden er al rondleidingen gegeven in de Nieuwe Stad, waar inkomsten uit voortvloeiden. Maar dat bleek een probleem voor de uitkerende instantie. Binnen het Team Zelfstandigen paste dit idee niet, dus gingen we verder kijken. Via een conferentie, Sociale Enterprise NL 2 geheten, kwamen we in contact met het concept Sociale Coöperaties in Breda, die de Vrije Uitloop heet.

In 2016 zijn de eerste stappen gezet en zijn wij het proces aangegaan. Met vragen als hoe zet je een sociale coöperatie op, wat komt erbij te kijken en met welke partijen heb je te maken, zoals de belastingdienst, dienst Sociale Zaken en de gemeente. Het krijgt nu langzaam vorm, ik houd van deze manier van experimenteren en pionieren. De coöperatie staat ook open voor andere groepen dan mensen met een uitkering.

Ik zelf ben geen lid maar ondersteun de Blauwe Paraplu vanuit mijn bedrijf. Mijn taken zijn het voorbereiden en faciliteren van het OndernemersCafe/Blauwe Maandag; het uitvoeren van een deel van de administratie; de coöperatie presenteren op bijeenkomsten voor geïnteresseerden gemeenten en mogelijke initiatiefnemers die ook een dergelijk initiatief willen starten; fondsenwerven; potentiele kandidaten ontvangen en met hen in gesprek gaan.

Ik zie de toekomst voor de Blauwe Paraplu zonnig in. De politiek is ons gunstig gezind en we zijn onderdeel van een groeiende beweging in Nederland. Er is namelijk steeds meer behoefte aan andere manieren om aan de slag te gaan dan de traditionele wijze zoals wij die gewend zijn.

Voor meer info zie hier.