Sociale Coöperatie De Vrije Uitloop in Breda werd tijdens een bijeenkomst in februari verrast met een bezoek van Koninklijke Hoogheid Willem-Alexander. Hij sprak onder meer met Diet Grosheide en Jessica de Ruijter, initiatiefnemers van de Blauwe Paraplu, en deelnemers van andere sociale coöperaties uit het land. Ook sprak hij met ondernemers en de oprichters van de Vrije Uitloop Erna Smeekens en Hans Udo.

Slechts een paar mensen, betrokken bij de organisatie, wisten dat de koning op bezoek kwam zegt Erna. “Dat doen ze expres om een grote toeloop van mensen te voorkomen.” De rest ging ervan uit dat ze wat over hun onderneming zouden vertellen aan de burgemeester. Willem-Alexander sprak met diverse ondernemers over hun ervaringen en wat De Vrije Uitloop voor hen betekent. Ook had hij gesprekken met de initiatiefnemers en de gemeente Breda die het project van harte ondersteunt.

Stigma

Bij de Vrije Uitloop, die nu zes jaar bestaat, worden de deelnemers ook wel scharrelondernemers genoemd. Erna mocht de koning rondleiden die oprecht geïnteresseerd was. Dat merkte ze aan de vragen die hij stelde. Volgens haar had hij zich echt ingelezen. Ze vertelde aan de koning dat er een stigma hangt op ondernemen vanuit de bijstand. “Maar deze mensen doen weer mee in de maatschappij. Als ze structureel meer verdienen dan hun uitkering, stappen ze uit de coöperatie.”

De Vrije Uitloop in Breda heeft nu elf ondernemers, variërend van een tuinier en een ontwerper tot een energetisch therapeut. Zij mochten zich allemaal vanachter aan de koning presenteren. De koning zei na afloop dat hij de verhalen van de scharrelondernemers inspirerend vond. Het Oranjefonds krijgt veel aanmeldingen merkte hij op. “Weinig komen er doorheen. Dus we weten dat het goede mensen zijn. Ik vond het heel bijzonder.”

 

Koninklijk Bezoek Sociale Cooperatie De Vrije Uitloop

Sociale Coöperaties

Nederland telt nu twintig sociale coöperaties en er komen er steeds meer bij. In een sociale coöperatie kunnen mensen met behoud van uitkering hun bedrijf opzetten. Het doel is dat mensen die moeilijk aan het werk komen weer de kans krijgen om zichzelf te ontwikkelen. Zij krijgen de tijd, ruimte en begeleiding vanuit de coöperatie om hun ideeën, talenten en vaardigheden in te zetten en te ontwikkelen. Het is een innovatieve manier waarbij mensen zelf aan het stuur staan en zo op een andere manier weer deel kunnen nemen aan de arbeidsmarkt.

Erna en Hans staan ook aan de wieg van het Landelijke overleg van en voor sociale coöperaties, dat deelneemt aan het Groeiprogramma van het Oranjefonds waarvan Koning Willem-Alexander de beschermheer is. Tijdens dit werkbezoek toonde hij zich zeer geïnteresseerd in de nieuwe mogelijkheden die sociale coöperaties zoals de Blauwe Paraplu en de Vrije Uitloop bieden. Met ondersteuning van het Oranjefonds kan deze nieuwe beweging verder groeien in Nederland.

Van Dale

Een bezoek van het koninklijk huis aan de Vrije Uitloop betekent in ieder geval een opsteker voor alle leden van het cluster van sociale coöperaties. En is een erkenning dat het fenomeen ingeburgerd raakt. “Daarbij,” zegt Erna, “het woord Scharrelondernemers staat nu ook in de Van Dale.”

Bert Vos

Bron: Omroep Brabant/Stad Amersfoort