Succesvolle meetup Sociale Coöperaties in De Nieuwe Stad

Van Venlo tot Groningen, Zutphen tot Amsterdam en van Wageningen tot Zaanstad. Uit het hele land kwamen ongeveer vijftig vertegenwoordigers van dertien sociale coöperaties bij elkaar in de Nieuwe Stad (de voormalige Prodentfabriek) in Amersfoort. Gastheer, op deze donderdag 9 november, was De Blauwe Paraplu onder het motto: ‘We doen het gewoon!’.

Bert Vos

 

 

“We zijn hier om elkaar te ontmoeten, van elkaar te leren, ervaringen en ideeën uit te wisselen en te laten zien dat er ook andere manieren zijn om te participeren in de samenleving”, zegt Jessica de Ruijter van de Blauwe Paraplu. Volgens haar, waar de bezoekers ook mee instemden, staan we in Nederland aan het begin van een landelijke beweging gezien de ontwikkeling van bestaande en nog beginnende initiatieven voor coöperatief ondernemerschap. “Wij streven naar een landelijk netwerk.”

Trend
Programmamanager Mieke van Tilburg blikt tevreden terug op de succesvolle middag. Cordaid is enkele jaren geleden met het programma Coöperatief Ondernemen in Nederland gestart. Voor mensen die op de een of andere manier een zogeheten afstand tot de arbeidsmarkt hebben maar wel de kwaliteiten om zich als ondernemer te profileren. Er is, zo constateert Cordaid, een trend ontstaan waarin men zelf het heft in handen neemt en met gelijkgestemden aan de slag gaat. Als scharrelondernemers waarbij iedereen onder dezelfde paraplu zijn eigen bedrijf heeft of als één bedrijf zoals een cateraar of naaiatelier.

Dit als antwoord op de maatschappelijke ontwikkelingen waarbij een steeds grotere groep moeite heeft om een plek te bemachtigen op de reguliere arbeidsmarkt. Dat kan zijn door leeftijd, taalachterstand, een handicap of gewoon niet in het plaatje passen van de werknemer met de ‘9 tot 5 mentaliteit’. “We gaan ons ook meer op andere doelgroepen richten. Zoals cliënten van het UWV en statushouders”, legt Van Tilburg uit.

Onderzoek Een coöperatie oprichten gaat niet zonder slag of stoot. Daar komt wel wat bij kijken, laat Guus Köster zien in zijn presentatie van een onderzoek naar deze samenwerkingsvormen. Vanuit De Coöperatie Expert begeleidt hij beginnende initiatieven, tot nu toe 25, met het juridische en bedrijfsmatige deel, om ze op eigen benen te laten staan, zoals hij ook bij de Blauwe Paraplu heeft gedaan. “Het is wel belangrijk dat je de gemeente achter je hebt staan als je zoiets wilt oprichten. Want de meeste deelnemers hebben een bijstandsuitkering”, houdt hij zijn publiek voor.  Ook hij spreekt van een groeiende beweging waarbij het aantal participatie coöperaties toeneemt. “Het is een formule waar wij in geloven en die ook succesvol blijkt te zijn. Een deel van de ondernemers stroomt inderdaad uit, maar dat geldt niet voor iedereen, toch zijn gemeenten meestal op den duur wel positief.”

Verhalen Uit de opkomst in het voormalig industrieel complex blijkt wel dat er veel belangstelling is voor deze vorm van ondernemen, die nog in de kinderschoenen staat en vooral experimenteel van karakter is. Op de workshops ‘prijsbepaling’, ‘hoe zet je een coöperatie op’ en ‘acquisitie en netwerken’, werd dan ook gretig ingeschreven bij aanvang van de bijeenkomst. Vooral acquisitie is een herkenbaar struikelblok als dit onderwerp wordt behandeld en biedt genoeg stof voor dialoog onder de workshopdeelnemers. Wat in ieder geval duidelijk naar voren komt is dat er veel passie, talent en vakmanschap aanwezig is onder de aanwezigen, die daar graag iets mee willen doen. Dat blijkt wel uit de verhalen in de voorstelronde, de workshops en de ‘afterparty’ waar de dag met een hapje en drankje nog eens grondig wordt doorgenomen.