Het was een bruisende en inspirerende bijeenkomst bij de Blauwe Paraplu. De tweede landelijke dag in mei voor sociale coöperaties, vanaf nu omgedoopt tot LaNSCO-dag. Het samenzijn stond in het teken van netwerken, ideeën en suggesties uitwisselen, de onderlinge band verstevigen, van elkaar leren, kennismaken en interactief bezig zijn.

LaNSCO-dag AmersfoortBijna vijftig coöperatie-leden uit het hele land gaven acte de presence om zich te laten zien en collega’s te ontmoeten. Met een keuze uit zes workshops, de lancering van de LaNSCO-website (Landelijk Netwerk Sociaal Coöperatief Ondernemen), een uitgebreide lunch, de ‘wall-of-fame-flap-over’ met visitekaartjes en dergelijke, marktkramen vol info en spullen, een kapster (Ellen van Diepeningen) en een singer-songwriter (Jelmer van der Wal.)

Afsluitend werd er tijdens de ‘borrel’ nog even intensief nagepraat  waarbij Jude Catering Syrische hapjes serveerde.

Workshops

“Jullie hebben het geweldig georganiseerd”, mailt Karin Rienstra van Jude Foundation. In de workshop die zij gaf ging het over de drive en passie die mensen hebben, ‘gericht op de toekomst die we met elkaar willen vormgeven’. Met als doel het versterken van de samenwerking. Erna Smeekens van LaNSCO gaf een ‘college’ rollen en eigenschappen in coöperaties en groepen, waarbij naar hartenlust met lego geknutseld kon worden. Jan Roelofs en Adriaan Bertens van de Vrije Stroom hadden het over de waarde van sociale coöperaties en hoe meet je dat. Voormalig BP-lid Dave Molenaar vertelde over zijn succesverhaal, wat heeft geresulteerd in cateringbedrijf UwThuisChef.

LaNSCO-dag Amersfoort

Workshop Annemiek Rameakers

Positieve reacties

Annemiek Ramaekers (Ondernemersladder Soest) onderzocht hoe je lokale ondernemers verbindt aan coöperatie-ondernemers. Ze ontving veel positieve reacties op haar workshop, “Mensen wilden graag verder praten met ons over hoe we dingen aanpakken. Het belang van een dag als deze is wat mij betreft vooral de verbinding. Maar ook van elkaar leren en ideeën opdoen. Voor een volgende keer stel ik een netwerkspel of kennismakingskaarten voor, zodat er meer onderling contact ontstaat.” En tot slot: Jacqueline Boots van ’t Lichtpunt vroeg haar toehoorders: ‘Ben jij klaar voor je bedrijf?’, waar ook veel animo voor was.

Goede aftrap LaNSCO-dag

Singer-songwriter Jelmer van der Wal/Kapster Ellen Diepeningen

“We groeien. Niet alleen in het aantal coöperaties, maar ook in kwaliteit”, zegt Adriaan Bertens (Vrije Stroom.) Wat hem ook beviel was de goede aftrap in de late ochtend, de lekkere lunch, interessante workshops en geen tijdsdruk of haast gedurende de dag. Daarnaast een goede bereikbaarheid per openbaar vervoer en een ‘warme hosting’. “Chapeau Blauwe paraplu. Eigenlijk denk ik dat Amersfoort een ideale plaats van samenkomst is. Verder lijkt het mij een goed plan om actief te onderzoeken, waarom sommige coöperaties er niet waren. Was het de plek? Het programma? De datum?”

De leden van ’t Lichtpunt vonden het een dag waar ze veel aan hadden qua inspiratie opdoen met ‘mooie workshops op een prachtige locatie’. “Fijn om iedereen even te kunnen spreken. De lunch was lekker maar de opzet ervan niet zo handig. Lang in de rij staan en dan niet even kunnen zitten. Daardoor was het wat onrustig.”

De markt

Bruisende middag

Jessica de Ruijter (Blauwe Paraplu), spreekt van een bruisende dag. “Het was een divers programma en ontzettend leuk dat er zo verschillende bijdragen en workshops waren van verschillende coöperaties. Geweldig bijvoorbeeld dat iemand aanbiedt om muziek te maken tijdens de bijeenkomst en dat iemand gaat knippen. Op zo’n landelijke dag kunnen we veel dingen van elkaar leren, elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Het is goed om te zien dat mensen  door heel Nederland hiermee bezig zijn. Zo worden we ook meer een grote beweging. De workshops werden met name door kartrekkers gegeven. Het zou leuk zijn als de volgende keer meer coöperatieleden hun ervaringen, kennis en expertise delen.”

Diversiteit Sociale Coöperaties

De lunch wordt geserveerd

Erna Smeekens, medeoprichter van de Vrije Uitloop in Breda, vond het een heerlijke, goed verzorgde dag. “Ik heb genoten van de mensen, de activiteiten, de diversiteit. ‘Onze’ ondernemers gaven op de terugweg aan dat ze een ontzettende leuke, leerzame en ontmoetingsvolle dag hadden. Voor mij is het belang ervan dat we met velen zijn, elkaar inspireren, van elkaar leren, uitwisselen en onze scope verbreden.” Als verbeterpunt wil ze nog kwijt dat mensen graag willen weten wie de workshop geeft. “Ik zou ook meer ondernemers uit de coöperaties als workshop-gevers willen zien. Daarnaast de programma’s aan muren en deuren, een evaluatieformulier aan het eind voor iedereen. En koffie en thee als het kan niet in ruimte waar ook een workshop is. Want als een andere workshop eerder klaar is loopt men daar naar binnen of ze staan buiten zonder koffie.”

Landelijk Netwerk

Voor Mieke van Tilburg vanCordaid, dat gemeentes en startende coöperaties begeleidt, was het ook een inspirerende dag. “Het geeft mij veel energie om te zien dat deelnemers uit het hele land waren gekomen om kennis en ervaringen uit te wisselen. Mooi om te zien dat wat we zijn gestart samen met de Vrije Uitloop (het idee van sociale coöperaties, red.), nu is uitgegroeid tot een landelijk netwerk. Ook heel leuk dat sommigen hun bedrijf meteen in de praktijk brachten, zoals de kapster, de muzikant en de dames van de Syrische hapjes. Het zou goed zijn om deze dagen regelmatig te organiseren, landelijk maar zeker ook per regio. De verschillende coöperaties zijn heel uiteenlopend, maar kunnen veel van elkaar leren.”

Wall of Fame

Doelen behaald

Al met al een succesvolle bijeenkomst met een gevarieerd aanbod en hier en daar wat verbeterpunten. Dat is de algemene reactie van de deelnemers. Wat het organisatieteam en de leden van de Blauwe Paraplu betreft zijn de doelen ruimschoots behaald. De volgende LaNSCO-dag is naar verwachting in november. De locatie is nog niet bevestigd.

Bert Vos.